Založ si blog

Koľko nás bude stáť odvod reťazcov?

Špeciálny odvod reťazcov mal byť jednou z výkladných skríň Ministerstva pôdohospodárstva a SNS. Bojujeme proti obchodníkom, za našich potravinárov! Ale ako viacero vecí v tomto rezorte, aj tento granát si hodili pod vlastné nohy.

Každému triezvo uvažujúcemu človeku muselo byť jasné, že ak uvalíte 2,5 % – ný odvod na obrat, tak obchodníci budú mať minimum možností, ako takúto finančnú nálož zapracovať. Nebudem sa opakovať, dôvody nájdete písomne tu, ak sa vám nechce čítať, pozrite si toto video. Ak chcete len jedinú informáciu, je to táto – zo šiestich zasiahnutých reťazcov mali len dva ziskovú maržu v roku 2017 vyššiu, ako 2,5 % (tri reťazce ju mali mínusovú).

Ale národniari s odhodlaním pilota Kamikaze tvrdili, že odvod nebude mať dopad na ceny:

Túto ilúziu sa darilo udržiavať zhruba mesiac, kým boli zverejnené výsledky inflácie za január 2019 a tie boli katastrofálne vo viacerých smeroch. Ceny potravín medzimesačne (oproti decembru 2018) stúpli najviac za posledných 15 rokov – o tri percentá. Pre porovnanie, v susednej Českej republike v rovnakom období narástli ceny potravín len o 0,9 %.

Aby toho nebolo málo, národniari asi zaspali a zabudli sa skoordinovať s Ministerstvom financií a Inštitútom finančnej politiky (IFP). Tí totižto nárast cien skomentovali aj z pohľadu odvodu reťazcov. A bolo zle. Ministerstvo financií síce dodalo, že dopad odvodu bol „len“ 0,1 percentuálneho bodu a teda „minimálny“. Ale rátať vedia nielen oni, ale aj niektorí novinári a neziskovky, ako napríklad my v INESS (to ste radi, že nás máte, že?). No a ten „minimálny“ dopad má hodnotu zhruba 50 miliónov eur z peňaženiek domácností ročne. No a IFP to národniarom pokazil už úplne, keď vplyv odvodu na rast cien potravín odhadli na 0,9 percentuálneho bodu. Pozor, nie percent, ale percentuálneho bodu. To znamená, že ak ceny potravín narástli o 3%, odvod sa na tomto raste podieľal takmer tretinou!

Suma 50 miliónov eur je zhruba polovica toho, čo tento rok vláda plánuje na odvode reťazcov vybrať (107 miliónov eur). Mohlo by sa zdať, že dopad bude 50:50 spotrebitelia, reťazce. Lenže tu je drobný problém. Z veľkých reťazcov odvod zatiaľ platí len Billa, pretože tri ďalšie majú nové účtovné obdobie až od marca. Nárast cien je preto až prekvapujúco veľký. Začali aj ostatné reťazce zapracovávať odvod už v predstihu, alebo v priebehu roka zistíme, že odvod nám vytiahne z peňaženiek oveľa, oveľa viac, ako sa plánovalo?

A dozvieme sa vlastne vôbec, koľko vytiahne odvod z peňaženiek domácností? Hrozí, že po januárovom debakli už bude komunikácia medzi Pôdohospodárstvom a Financiami „lepšia“ a dopad odvodu na ceny sa verejnosť ani nedozvie. Uvidíme. Možno nakoniec budú národniari radi, ak Brusel ten odvod zruší a volič na všetko rýchlo zabudne.

Tému odvodu, ale aj minimálnej mzdy, či obedov zadarmo rozoberáme v najnovšom videu zo série Na Vŕšku. Nezabudnite sa prihlásiť na odber videí! Ak chcete iba zvuk, odporúčame naše podcasty cez stránky anchor.fm, ktorá vás nasmeruje na vaše obľúbené služby ako Spotify, či iTunes.

Martin Vlachynský


Prečo ekonómovia milujú trh a ostatní sú mu neverní

13.03.2024

Trh je spoločenská technológia, ktorá umožňuje kooperáciu a koordináciu vo veľkej otvorenej spoločnosti plnej ľudí, ktorí sa nepoznajú. Toto sú dve skupiny dôvodov, prečo ekonómovia milujú trh. Rozmeňme si ich na drobné. Kooperácia – láska, priateľstvo a trh Kooperácia skupiny ľudí sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Na úrovni rodiny stačia vrodené [...]

Kto to v ekonomike po voľbách schytá

06.12.2023

Programové vyhlásenie vlády naznačilo, kto sa má v ekonomike pripraviť na horšie časy. Čakal som, že to bude ešte horšie. Predvolebná kampaň a programy boli prelezené červami populizmu ako už dlho nie. No minimálne na programovom papieri sa potvrdili odhady optimistov, že reči sa hovoria a chlieb sa je. Viaceré radikálne návrhy z predvolebného obdobia sa do programu [...]

Biopolitika – komu patrí naše zdravie?

02.11.2021

Snaha aliancie politikov a expertov viedla k niekedy až úsmevným príkladom extrémne technokratických riešení. Napríklad v kórejskom Soule bolo zakázané pustiť bežecké pásy rýchlosťou vyššou, ako je 6 kilometrov za hodinu a púšťať hudbu s tempom vyšším ako 120 beatov za minútu[1]. Takéto opatrenia mali zabrániť nadmernému dýchaniu v telocvičniach. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

iness

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 23716x
Priemerná čítanosť článkov: 2965x

Autor blogu

Kategórie