Založ si blog

Pomôžme chudobným deťom a zrušme obedy zdarma

Vláda minulý rok schválila plošné obedy zdarma pre všetky deti na základných školách. Hlavným argumentom bolo, že aj keď už dnes majú chudobné deti nárok na dotáciu na stravovanie, nedostane sa na všetky. V súčasnosti poberá obedy zdarma približne 60 tisíc detí. V skutočnosti však máme na Slovensku dvojnásobný počet chudobných detí, ktoré by si obed zdarma zaslúžili. Z tohto pohľadu sme si kúpili obedy zdarma pre dodatočnú polovicu chudobných detí za 117 mil. eur. Je však to najlepší spôsob ako pomôcť chudobným deťom?

 

Pri odpovedi na túto otázku sa najskôr musíme pozrieť, ako sme doteraz pomáhali týmto deťom. Mali nárok na spomínanú dotáciu na obedy plus dotáciu na pomôcky. Tieto dve politiky stáli 8 mil. a 2 mil. eur ročne. Okrem toho existuje príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré môžu základné školy využiť na materiálne (pomôcky, učebnice) a nemateriálne (odmeny pre asistentov učiteľa, sociálnych pedagógov) účely. Ročne ide na túto politiku približne 7 miliónov eur. Chudobné troj- a štvor-ročné deti majú tiež nárok na materskú škôlku bez poplatkov (kam sa však z rôznych dôvodov nedostanú). A to je všetko. Štát dáva na zlepšenie situácie týchto najchudobnejší detí na Slovensku okolo 17 miliónov eur ročne.

 

Porovnajme si teraz túto existujúcu pomoc so schválenými obedmi zdarma. Doteraz sme dávali na jeden obed pre chudobné dieťa v priemere 70 centov. Naservírovať obed aj chudobnému dieťaťu, ktoré dnes systém nezachytí, prostredníctvom plošných obedov zdarma znamená, že za jeden obed pre chudobné dieťa zaplatíme 4,90 eur. To je 7 krát viac. Pomáhať chudobným deťom prostredníctvom plošných obedov je tak extrémne neefektívne. Vynaložíme množstvo peňazí na obedy zdarma pre deti z okresov, kde je 3-4 % miera nezamestnanosti a nepotrebujú to. Ostane tak menej peňazí pre chudobné deti. A tu nejde o fazuľky, ale o relatívne veľké peniaze.

 

Predstavte si, že namiesto plošných obedov zdarma zdvojnásobíme pôvodnú dotáciu na stravu pre všetky chudobné deti (zaplatíme deťom aj raňajky a menší olovrant). Plus k tomu prirátame náklady aj na dotácie pre druhú polovicu chudobných detí, ktoré dnes systém nezachytí. Takéto opatrenie by stálo dodatočných približne 24 mil. eur. Z plánovaných 117 mil. eur navýšenia by nám ostalo viac ako 90 mil. eur. Dosť zdrojov nato, aby sme našli a zaplatili spôsob ako identifikovať a doručiť obedy zdarma aj pre dnes nezachytené chudobné deti. Nech by tento systém stál aj 5 miliónov eur, ešte stále by sme príspevok vedeli zdvihnúť na 3 eurá denne na chudobné dieťa a ostalo by 48 miliónov eur.

 

A tieto ušetrené peniaze je kde použiť. Máme veľké diery v poskytovaní predškolského vzdelávania pre chudobné deti. A to je vzdelávanie, ktoré tieto deti skutočne potrebujú. Môže im v skorom veku ukázať život aj mimo ich kultúrnej bubliny. Okrem toho máme na Slovensku množstvo neziskových organizácií, ktoré priamo v praxi dokázali, že vedia tieto deti zachytiť a zabezpečiť im lepšiu budúcnosť. A jednou z prekážok na rozširovanie dobrej praxe sú chýbajúce finančné prostriedky. Keby ste boli v topánkach 19 ročného mladíka, ktorý vyrastal ako chudobné dieťa, chceli by ste, aby ste pred 15 rokmi dostali obed zdarma, alebo aby sa k vám dostala neziskovka ako ETP, LEAF alebo Človek v ohrození?

 

Téme plošných dotácii a služieb zadarmo sme sa venovali aj v prvom diely nového vlogu Na Vŕšku. Ak nechcete zmeškať ďalšie, odoberajte novinky z nášho kanálu: https://www.youtube.com/user/instituteINESS


Prečo ekonómovia milujú trh a ostatní sú mu neverní

13.03.2024

Trh je spoločenská technológia, ktorá umožňuje kooperáciu a koordináciu vo veľkej otvorenej spoločnosti plnej ľudí, ktorí sa nepoznajú. Toto sú dve skupiny dôvodov, prečo ekonómovia milujú trh. Rozmeňme si ich na drobné. Kooperácia – láska, priateľstvo a trh Kooperácia skupiny ľudí sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Na úrovni rodiny stačia vrodené [...]

Kto to v ekonomike po voľbách schytá

06.12.2023

Programové vyhlásenie vlády naznačilo, kto sa má v ekonomike pripraviť na horšie časy. Čakal som, že to bude ešte horšie. Predvolebná kampaň a programy boli prelezené červami populizmu ako už dlho nie. No minimálne na programovom papieri sa potvrdili odhady optimistov, že reči sa hovoria a chlieb sa je. Viaceré radikálne návrhy z predvolebného obdobia sa do programu [...]

Biopolitika – komu patrí naše zdravie?

02.11.2021

Snaha aliancie politikov a expertov viedla k niekedy až úsmevným príkladom extrémne technokratických riešení. Napríklad v kórejskom Soule bolo zakázané pustiť bežecké pásy rýchlosťou vyššou, ako je 6 kilometrov za hodinu a púšťať hudbu s tempom vyšším ako 120 beatov za minútu[1]. Takéto opatrenia mali zabrániť nadmernému dýchaniu v telocvičniach. [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

iness

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 23138x
Priemerná čítanosť článkov: 2892x

Autor blogu

Kategórie