Založ si blog

Nebezpečné fixovanie cien

V čase pandémie sa svetom šíria mnohé „zaručené“ informácie, rady a nápady. Často sa odvolávajú na sedliacky rozum. Ten však funguje len v sedliackych situáciách. A tak hoci roztok chlóru vydezinfikuje váš stôl, z napadnutého hrdla vírus neodstráni. Hoci sa vírus prenáša na kvapkách vody, pohárom minerálky ho nespláchnete.

Nanešťastie, podobné nápady sa zjavujú aj v ekonomike. Medzi tie najnebezpečnejšie patrí zafixovanie cien rôznych tovarov a služieb. Už sa pravidelne objavujú návrhy zregulovať ceny rúšok, najnovšie pribudol aj nápad zregulovať ceny pekárenských výrobkov a môžeme len hádať, čo bude nasledovať.

Väčšina čitateľov, ktorí aspoň počuli o ekonómií, asi tuší, že ceny vytlačil hore prudký výkyv dopytu. Aký efekt by malo zregulovanie cien na nejakú fixnú úroveň? Najskôr si povedzme, aký efekt by to nemalo – určite by to nezvýšilo dostupnosť rúšok, dezinfekčných gélov, či paralenu. Ich dostupnosť závisí len a len od toho, koľko sa ich vyrobí, alebo dovezie.

A práve tu prichádza nebezpečie fixovania cien – nízko zafixované ceny dostupnosť týchto tovarov znížia! Cena je totiž majákom, ktorý signalizuje vzácnosť. Čím je cena vyššia, tým svieti maják jasnejšie.

Moment! Veď aj malé dieťa vie, že rúška a dezinfekcie sú dnes vzácne, nepotrebuje žiaden cenový maják! Áno – ale je rozdiel vedieť a konať. Vieme, že by sme sa mali zdravo stravovať a pravidelne hýbať, ale nekonáme tak. Lebo chýba motivácia. No a v biznise je práve cena motiváciou presunúť zdroje tam, kde je ich nedostatok.

Preto dnes vidíme, ako odevné fabriky doma aj v zahraničí začínajú šiť rúška. Ako chemické firmy začínajú vyrábať dezinfekčné gely. Ako gazdinky roztáčajú šijacie stroje, galantérie nakupujú gumy, farby-laky vyťahujú na police zaprášené fľaše propanolu.

Vyššia cena motivuje k väčšej výrobe – ale aj k nižšej spotrebe. Ak by rúška stáli euro a fľaša dezinfekčného gélu by stála eurá dve, prvý zákazník by ich vykúpil. Pre istotu. Ak stoja 50-násobok, dobre si to rozmyslí. Mnohé z tých vecí skončia o pár mesiacov v smetiakoch. Môžeme začať vymýšľať rôzne pravidlá o maximálnom nákupe, to ale situáciu len ďalej skomplikuje, tovar začne miznúť na úrovni distribúcie, ľudia budú chodiť nakupovať s celou rodinou a rozdelia nákup, či naopak problém budú mať ľudia, ktorí z bezpečnostných dôvodov nakupujú pre celú rodinu, či domov dôchodcov.

Zregulovať takisto nedokážete všetky ceny. O chvíľu začnú rásť ceny liehu, látok, gúm do trenírok, jednorazových potravinových obalov a mnohých ďalších vecí. Ak zregulujete cenu koncového výrobku, výrobca si nedokáže nakúpiť zdražujúce vstupy a tie ho začnú obtekať ako voda kameň v potoku. Nehovoriac o tom, že najmä ceny ochranných pomôcok letia hore nie vďaka priekupníkom na Bazoši, ale na medzinárodných trhoch. Mnohé tovaty sa začínajú predávať nie podľa cenníkov, ale aukčným systémom – kto viac dá, ten viac berie. Zregulovaním cien tak môžeme dosiahnuť to, že Slovensko bude úplne mimo záujem výrobcov.

Politici cítia potrebu „niečo robiť“ v časoch krízy. Našťastie, roboty je pre nich dosť. Mali by sa sústrediť na manažérsky náročnejšie veci, ako je zabezpečenie rozsiahlejšieho testovania, zabezpečenie ochrany zdravotníkov a množstvo ekonomických opatrení, ktoré bude treba spraviť, aby to ekonomika nejak rozdýchala.

Téme sme sa venovali aj v sérii Na Vŕšku:


YouTube Direkt

 

Prečo ekonómovia milujú trh a ostatní sú mu neverní

13.03.2024

Trh je spoločenská technológia, ktorá umožňuje kooperáciu a koordináciu vo veľkej otvorenej spoločnosti plnej ľudí, ktorí sa nepoznajú. Toto sú dve skupiny dôvodov, prečo ekonómovia milujú trh. Rozmeňme si ich na drobné. Kooperácia – láska, priateľstvo a trh Kooperácia skupiny ľudí sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Na úrovni rodiny stačia vrodené [...]

Kto to v ekonomike po voľbách schytá

06.12.2023

Programové vyhlásenie vlády naznačilo, kto sa má v ekonomike pripraviť na horšie časy. Čakal som, že to bude ešte horšie. Predvolebná kampaň a programy boli prelezené červami populizmu ako už dlho nie. No minimálne na programovom papieri sa potvrdili odhady optimistov, že reči sa hovoria a chlieb sa je. Viaceré radikálne návrhy z predvolebného obdobia sa do programu [...]

Biopolitika – komu patrí naše zdravie?

02.11.2021

Snaha aliancie politikov a expertov viedla k niekedy až úsmevným príkladom extrémne technokratických riešení. Napríklad v kórejskom Soule bolo zakázané pustiť bežecké pásy rýchlosťou vyššou, ako je 6 kilometrov za hodinu a púšťať hudbu s tempom vyšším ako 120 beatov za minútu[1]. Takéto opatrenia mali zabrániť nadmernému dýchaniu v telocvičniach. [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

iness

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 24023x
Priemerná čítanosť článkov: 3003x

Autor blogu

Kategórie