Založ si blog

Sú veci, ktoré sa kupujú ťažko. Napríklad kvalitné vzdelávanie.

Školstvo sa dočkalo. Ministri súčasnej vlády sa predbiehajú, kto ohlási vyššie investície. Minister MIRRI Richard Raši sa nechal počuť, že na rekonštrukciu škôl vyčleňuje z eurofondov 200 miliónov eur. Minister školstva Tomáš Drucker zas nedávno sľúbil, že z Plánu obnovy pôjde na dobudovanie nových miest v materských a základných školách ďalších 128 miliónov eur.

Je to málo alebo veľa peňazí? V princípe na to nevie odpovedať žiadny úradník alebo politik. Cieľom oboch týchto skupín je zvyčajne minúť maximum možných zdrojov na nimi vybrané projekty. Kvalitnejšie vzdelávanie im môže ležať na srdci, ale politická ekonómia nás učí, že to nie je ich jediná motivácia. Početné, viditeľné a drahé projekty zvyšujú ich moc, slávu a pravdepodobnosť, že budú znova zvolení. A to aj za cenu chronických deficitov a neudržateľného dlhu. Tie zaplatia budúci slovenskí alebo európski daňoví poplatníci.

Dôležitejšia otázka je, či tieto projekty aj povedú k zvýšeniu kvality vzdelávania na Slovensku. A tu je odpoveď jednoznačnejšia. S vysokou pravdepodobnosťou nepovedú.

Kvalita vzdelávania totižto nesúvisí ani tak s tým, ako škola vyzerá a či má počítačovú miestnosť, ale s tým, čo sa v nej deje. A to čo sa v škole deje sa veľmi ťažko ovplyvňuje míňaním verejných peňazí z ministerstiev.

Na druhú stranu môžu politici a úradníci takto vyvolávať dojem, že sa v rezorte „hýbu veci“, že sa investuje a rieši. V skutočnosti to však vedie k odvedeniu pozornosti od skutočných reforiem, ktoré nevyžadujú stovky miliónov eur, ale odhodlanie a chuť zmeniť systém fungovania v školstve.

Napríklad začať sekať mikromanažment ministerstva, dať väčšiu autonómiu školám, reformovať fungovanie štátnej školskej inšpekcie, aby nešikanovala bežné školy za neplnenie regulácií, ale sústredila sa na zlyhávajúce školy a ich výsledky. V optimálnom scenári, by ministerstvo umožnilo vznik nového typu autonómnych škôl, ktoré získajú slobodu robiť veci podľa seba, výmenou za zodpovednosť dosahovať základné úrovne gramotností. Tieto a podobné opatrenia nie sú tak populárne ako rozdávanie miliónov eur. Ale dokážu reálne, dlhodobo a pozitívne ovplyvniť kvalitu školstva.

 

Autor – Róbert Chovanculiak

Prečo ekonómovia milujú trh a ostatní sú mu neverní

13.03.2024

Trh je spoločenská technológia, ktorá umožňuje kooperáciu a koordináciu vo veľkej otvorenej spoločnosti plnej ľudí, ktorí sa nepoznajú. Toto sú dve skupiny dôvodov, prečo ekonómovia milujú trh. Rozmeňme si ich na drobné. Kooperácia – láska, priateľstvo a trh Kooperácia skupiny ľudí sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Na úrovni rodiny stačia vrodené [...]

Kto to v ekonomike po voľbách schytá

06.12.2023

Programové vyhlásenie vlády naznačilo, kto sa má v ekonomike pripraviť na horšie časy. Čakal som, že to bude ešte horšie. Predvolebná kampaň a programy boli prelezené červami populizmu ako už dlho nie. No minimálne na programovom papieri sa potvrdili odhady optimistov, že reči sa hovoria a chlieb sa je. Viaceré radikálne návrhy z predvolebného obdobia sa do programu [...]

Biopolitika – komu patrí naše zdravie?

02.11.2021

Snaha aliancie politikov a expertov viedla k niekedy až úsmevným príkladom extrémne technokratických riešení. Napríklad v kórejskom Soule bolo zakázané pustiť bežecké pásy rýchlosťou vyššou, ako je 6 kilometrov za hodinu a púšťať hudbu s tempom vyšším ako 120 beatov za minútu[1]. Takéto opatrenia mali zabrániť nadmernému dýchaniu v telocvičniach. [...]

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 07:57

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

stíhačka, stíhačky, stíhačky na diaľnici

Na švajčiarskej diaľnici pristáli a štartovali stíhačky. Neutrálne Švajčiarsko chce byť bojaschopné

16.06.2024 07:00

Aj keď je Švajčiarsko neutrálne a nie je členom NATO, chce byť bojaschopné. Po napadnutí Ukrajiny má obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Európe.

iness

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 25148x
Priemerná čítanosť článkov: 2794x

Autor blogu

Kategórie