Založ si blog

Biopolitika – komu patrí naše zdravie?

Snaha aliancie politikov a expertov viedla k niekedy až úsmevným príkladom extrémne technokratických riešení.  Napríklad v kórejskom Soule bolo zakázané pustiť bežecké pásy rýchlosťou vyššou, ako je 6 kilometrov za hodinu a púšťať hudbu s tempom vyšším ako 120 beatov za minútu[1]. Takéto opatrenia mali zabrániť nadmernému dýchaniu v telocvičniach. Z podobných dôvodov české ministerstvo zdravotníctva od septembra 2021 zakázalo neotestovaným deťom na hodinách hudobnej výchovy spievať. Nebolo to prvé bizarné opatrenie z dielne tohto ministerstva, v lete toho roku bolo napríklad zakázané v českých baroch tancovať[2].

Pandémia so sebou priniesla aj menej úsmevné zásadné zásahy do ľudských životov. Zákaz pohybovať sa, či stretávať s inými ľuďmi, prípadne zákazy prevádzkovať činnosť už na diaľku zaváňajú porušeniami rôznych zákonov, ktoré majú v demokratických spoločnostiach chrániť slobodu a majetok občanov.

A vskutku, porušením zákonov zo strany verejnej správy sa opatrenia len tak hemžili. Súdy rôznych úrovní potvrdili porušenie zákonov v mnohých krajinách, vrátane Slovenska. V Českej republike tých porušení bolo do momentu písania knihy už dve desiatky. Vlády sa s pandemickými opatreniami neraz správali, ako na filmovom divokom západe. Reakcie verejnej správy na tieto rozsudky boli ako podľa kopiráku – vaše práva porušujeme pre vaše zdravie! Dokonca sa objavili názory, ktoré do popredia stavali totalitnú moc Číny ako ideál.

Covidová pandémia len urýchlila dlhodobý politický trend. Môžeme si ho nazvať „fetišizácia zdravia.“ Zdravie jednotlivca prestáva byť jeho osobnou záležitosťou a stáva sa majetkom štátu. Zdravý človek produkuje HDP a s ním daňové príjmy. Nezdravý človek vďaka sociálnemu systému štátu zdroje spotrebováva. Preto musíme byť smerovaní k dlhému životu a zdraviu.

Známy francúzsky filozof Michel Foulcault prišiel s termínom „biomoc“ (biopower, biopouvoir[3]). Zjednodušene tak môžeme nazvať aplikáciu politiky na všetky aspekty ľudského života. Tradiční vládcovia mali moc nad telami jednotlivcov a mohli človeka nechať sťať, či mučiť. V modernom štáte je takáto moc v úzadí, no vznikli nové nástroje na politickú manipuláciu s „telom“ celej spoločnosti. Biomoc slúži na udržiavanie a množenie života. Predstavuje politické zásahy do rozmnožovania, stravovania, pohybu a akýchkoľvek ďalších aspektov ovplyvňujúcich biologický život občanov. Môžeme si predstaviť reguláciu fajčenia, rozdávanie antikoncepcie, pandemické opatrenia, povinnú telesnú výchovu… Absolutistický monarcha nemusel mučenie poddaného nikomu vysvetľovať a zdôvodňovať. Moderný štát však musí pred voličmi využívanie biomoci nejakým spôsobom racionalizovať. Tým ospravedlnením je práve dosiahnutie čo najzdravšieho a najdlhšieho života.

Moment. To neznie zle, a porovnanie so stredovekým lámaním na kolese nedáva moc zmysel, nie? Mali by sme to dokonca podporovať! Alebo…?

 

Tento text je ukážkou z pripravovanej knihy Dedičstvo koronakrízy. Môžete si ju predobjednať a podporiť tak jej vznik tu: https://www.startlab.sk/projekty/2379-nova-kniha-od-iness–dedicstvo-koronakrizy/

Ak chcete vedieť viac o jej obsahu a autoroch, dozviete sa to v nasledujúcom videu:


 

[1] https://www.bbc.com/news/world-asia-57798520

[2] https://www.trend.sk/spravy/ceska-policia-baroch-kluboch-udelila-desiatky-pokut-porusenie-opatreni

[3] https://criticallegalthinking.com/2017/05/10/michel-foucault-biopolitics-biopower/

Prečo ekonómovia milujú trh a ostatní sú mu neverní

13.03.2024

Trh je spoločenská technológia, ktorá umožňuje kooperáciu a koordináciu vo veľkej otvorenej spoločnosti plnej ľudí, ktorí sa nepoznajú. Toto sú dve skupiny dôvodov, prečo ekonómovia milujú trh. Rozmeňme si ich na drobné. Kooperácia – láska, priateľstvo a trh Kooperácia skupiny ľudí sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Na úrovni rodiny stačia vrodené [...]

Kto to v ekonomike po voľbách schytá

06.12.2023

Programové vyhlásenie vlády naznačilo, kto sa má v ekonomike pripraviť na horšie časy. Čakal som, že to bude ešte horšie. Predvolebná kampaň a programy boli prelezené červami populizmu ako už dlho nie. No minimálne na programovom papieri sa potvrdili odhady optimistov, že reči sa hovoria a chlieb sa je. Viaceré radikálne návrhy z predvolebného obdobia sa do programu [...]

Na polceste k hrubej mzde

23.11.2020

Nezáleží na tom, či ste zamestnávateľ alebo zamestnanec, na mzdy si sťažujú všetci rovnako. Na jednej strane barikády stoja tí, ktorí platia a na druhej tí, ktorí dostávajú. Prečo zamestnancom nikdy nie je dostačujúca a zároveň vytvára príliš vysoké bremeno nákladov pre zamestnávateľov? Odpoveďou je daňovo-odvodové zaťaženie. Pri debatách o platoch si väčšina [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

iness

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 23698x
Priemerná čítanosť článkov: 2962x

Autor blogu

Kategórie