Založ si blog

Nebezpečné fixovanie cien

V čase pandémie sa svetom šíria mnohé „zaručené“ informácie, rady a nápady. Často sa odvolávajú na sedliacky rozum. Ten však funguje len v sedliackych situáciách. A tak hoci roztok chlóru vydezinfikuje váš stôl, z napadnutého hrdla vírus neodstráni. Hoci sa vírus prenáša na kvapkách vody, pohárom minerálky ho nespláchnete.

Nanešťastie, podobné nápady sa zjavujú aj v ekonomike. Medzi tie najnebezpečnejšie patrí zafixovanie cien rôznych tovarov a služieb. Už sa pravidelne objavujú návrhy zregulovať ceny rúšok, najnovšie pribudol aj nápad zregulovať ceny pekárenských výrobkov a môžeme len hádať, čo bude nasledovať.

Väčšina čitateľov, ktorí aspoň počuli o ekonómií, asi tuší, že ceny vytlačil hore prudký výkyv dopytu. Aký efekt by malo zregulovanie cien na nejakú fixnú úroveň? Najskôr si povedzme, aký efekt by to nemalo – určite by to nezvýšilo dostupnosť rúšok, dezinfekčných gélov, či paralenu. Ich dostupnosť závisí len a len od toho, koľko sa ich vyrobí, alebo dovezie.

A práve tu prichádza nebezpečie fixovania cien – nízko zafixované ceny dostupnosť týchto tovarov znížia! Cena je totiž majákom, ktorý signalizuje vzácnosť. Čím je cena vyššia, tým svieti maják jasnejšie.

Moment! Veď aj malé dieťa vie, že rúška a dezinfekcie sú dnes vzácne, nepotrebuje žiaden cenový maják! Áno – ale je rozdiel vedieť a konať. Vieme, že by sme sa mali zdravo stravovať a pravidelne hýbať, ale nekonáme tak. Lebo chýba motivácia. No a v biznise je práve cena motiváciou presunúť zdroje tam, kde je ich nedostatok.

Preto dnes vidíme, ako odevné fabriky doma aj v zahraničí začínajú šiť rúška. Ako chemické firmy začínajú vyrábať dezinfekčné gely. Ako gazdinky roztáčajú šijacie stroje, galantérie nakupujú gumy, farby-laky vyťahujú na police zaprášené fľaše propanolu.

Vyššia cena motivuje k väčšej výrobe – ale aj k nižšej spotrebe. Ak by rúška stáli euro a fľaša dezinfekčného gélu by stála eurá dve, prvý zákazník by ich vykúpil. Pre istotu. Ak stoja 50-násobok, dobre si to rozmyslí. Mnohé z tých vecí skončia o pár mesiacov v smetiakoch. Môžeme začať vymýšľať rôzne pravidlá o maximálnom nákupe, to ale situáciu len ďalej skomplikuje, tovar začne miznúť na úrovni distribúcie, ľudia budú chodiť nakupovať s celou rodinou a rozdelia nákup, či naopak problém budú mať ľudia, ktorí z bezpečnostných dôvodov nakupujú pre celú rodinu, či domov dôchodcov.

Zregulovať takisto nedokážete všetky ceny. O chvíľu začnú rásť ceny liehu, látok, gúm do trenírok, jednorazových potravinových obalov a mnohých ďalších vecí. Ak zregulujete cenu koncového výrobku, výrobca si nedokáže nakúpiť zdražujúce vstupy a tie ho začnú obtekať ako voda kameň v potoku. Nehovoriac o tom, že najmä ceny ochranných pomôcok letia hore nie vďaka priekupníkom na Bazoši, ale na medzinárodných trhoch. Mnohé tovaty sa začínajú predávať nie podľa cenníkov, ale aukčným systémom – kto viac dá, ten viac berie. Zregulovaním cien tak môžeme dosiahnuť to, že Slovensko bude úplne mimo záujem výrobcov.

Politici cítia potrebu „niečo robiť“ v časoch krízy. Našťastie, roboty je pre nich dosť. Mali by sa sústrediť na manažérsky náročnejšie veci, ako je zabezpečenie rozsiahlejšieho testovania, zabezpečenie ochrany zdravotníkov a množstvo ekonomických opatrení, ktoré bude treba spraviť, aby to ekonomika nejak rozdýchala.

Téme sme sa venovali aj v sérii Na Vŕšku:


YouTube Direkt

 

Prečo ekonómovia milujú trh a ostatní sú mu neverní

13.03.2024

Trh je spoločenská technológia, ktorá umožňuje kooperáciu a koordináciu vo veľkej otvorenej spoločnosti plnej ľudí, ktorí sa nepoznajú. Toto sú dve skupiny dôvodov, prečo ekonómovia milujú trh. Rozmeňme si ich na drobné. Kooperácia – láska, priateľstvo a trh Kooperácia skupiny ľudí sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Na úrovni rodiny stačia vrodené [...]

Kto to v ekonomike po voľbách schytá

06.12.2023

Programové vyhlásenie vlády naznačilo, kto sa má v ekonomike pripraviť na horšie časy. Čakal som, že to bude ešte horšie. Predvolebná kampaň a programy boli prelezené červami populizmu ako už dlho nie. No minimálne na programovom papieri sa potvrdili odhady optimistov, že reči sa hovoria a chlieb sa je. Viaceré radikálne návrhy z predvolebného obdobia sa do programu [...]

Biopolitika – komu patrí naše zdravie?

02.11.2021

Snaha aliancie politikov a expertov viedla k niekedy až úsmevným príkladom extrémne technokratických riešení. Napríklad v kórejskom Soule bolo zakázané pustiť bežecké pásy rýchlosťou vyššou, ako je 6 kilometrov za hodinu a púšťať hudbu s tempom vyšším ako 120 beatov za minútu[1]. Takéto opatrenia mali zabrániť nadmernému dýchaniu v telocvičniach. [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

iness

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 23735x
Priemerná čítanosť článkov: 2967x

Autor blogu

Kategórie